sâmbătă, 3 martie 2012

Cannabis si drogurile admise!

            In acest articol vom prezenta Cannabisul in raport cu celelalte droguri admise Tutunul si Alcoolul
Tutun
Descriere:
Obiceiul de a fuma este unul din comportamentele cele mai periculoase pe termen lung pentru sănătatea tinerilor. Consumul tutunului de către tineri este foarte răspândit în toate regiunile din lume şi în creştere în ţările în curs de dezvoltare; se arată în majoritatea ţărilor că tabagismul înregistrează o creştere mai mare la fete decât la băieţi, astfel că prevalenţa la fete este egală cu cea înregistrată la băieţi şi chiar o depăşeşte în unele ţări.
Tinerii încep să fumeze la o vârstă din ce în ce mai precoce (marea majoritate înainte de vârsta de 19 ani, foarte puţini tineri dobândesc acest obicei după aceastã vârstă).
Nocivitatea fumului de ţigară variază în funcţie de caracteristicile tutunului şi ale hârtiei, precum şi de lungimea ţigaretei (scurtarea acesteia prin fumat creşte concentraţia gazelor în fază solubilă). Frecvenţa şi gravitatea bolilor produse de fumat este corelată cu numărul ţigărilor fumate şi cu vârsta la care se începe această activitate.
Efecte pozitive: 0
Efecte negative:
Fumatul intensiv şi prelungit joacă un rol determinant în apariţia a numeroase afecţiuni mortale sau invalidante la adult, ca de exemplu:
- Cancerul pulmonar, emfizemul şi bronşita cronică, ateroscleroza, cardiopatia ischemică.
   - Fetele care utilizează anticoncepţionale orale au un risc crescut de aparitie a afectiunilor cardio-vasculare mai târziu în viaţă, dacă fumează.
    - Tutunul are efecte nocive asupra fãtului la fetele însărcinate fumătoare şi creste riscul naşterii premature şi insuficienţei ponderale la naştere. În ţările în curs de dezvoltare, unde statusul nutriţional al mamei este adesea nesatisfăcător, riscul este şi mai mare.
    - Mestecarea tutunului provoacă afectiuni dentare, gingivale si cancerul cavitătii bucale.
Tinerii care fumează sunt mult mai dispuşi decât nefumatorii să utilizeze alcoolul, să folosească marijuana şi cocaina.
-decolorarea parului;accidente vasculare cerebrale;dependenta de nicotina;simt olfactiv scazut;boli de tiroida;riduri ;imbatranire prematura;decolorarea dintilor; pierderea dintilor;cancer al cavitatii bucale;cancer de gat;cancer de esofag;dureri de gat;simt gustativ afectat;circulatia a sangelui afectata;degete patate;cancer pulmonar;bronsita cronica;emfizem;tuse de fumator;probleme respiratorii;raceala si gripa;pneumonie;astm;tuberculoza;afectiuni ale arterelor pulmonare;infarct;cancer hepatic;ulcer;cancer la stomac;cancer la pancreas;cancer de colon;anevrism aortic;cancer la rinichi;cancer de vezica urinara;osteoporoza;alterarea spermei;infertilitate;impotenta;dureri periodice;menopauza anticipata;cancer de col uterin;leucemie; boala Buerger;slabirea sistemului imunitar.
Aplicatii medicale: 0
Dependenta:Mare- Este al doilea drog ca dependenta dupa Heroina si pe acelasi loc cu morfina. Ref.
Decese: Pe langa nicotina, tigarile si fumul contin si aproximativ 4000 de substante chimice.
Aproape 43 dintre acestea sunt cauza cancerului.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global, 5 milioane din decese sunt inregistrate anual datorita consumului de tutun.

Alcool
Descriere:
Alcoolul este astăzi o problemă foarte gravă în ceea ce priveşte consumul de droguri. El este cauza directă a afectiunilor ficatului, creierului, stomacului, pancreasului, dar şi principala cauză a violenţelor.
Efecte pozitive:Euforie si stare de relaxare!
Efecte negative:
Alcoolismul:
Fazele alcoolismului, după Jellinek:
    1) Faza prealcoolică: obiceiul de a se relaxa cu băutura, cu tendinţa de a creşte cantitatea ingerată;
    2) Faza prodromală: consumul, în secret, de alcool, gândire orientetată mereu spre consum, apariţia sentimentelor de vinovăţie, "rupturi ale filmului";
    3) Consumul prin constrângere: pierderea controlului! Deraierea totală în relaţiile sociale, accese de furie, gelozie, milă faţă de propria persoană, preocupare pentru asigurarea unor cantităţi suficiente, băutul de dimineaţă;
    4) Faza cronică: decăderea personalităţii, tulburări cognitive. Individul bea împreună cu persoane din medii sociale inferioare. Pierderea toleranţei la alcool, tremurături, stări de anxietate, stări de colaps.
-afectarea dezvoltarii creierului; Encefalopatia Wernicke; Encefalopatia Wernicke;ataxie;memorie redusa;tulburari de somn;halucinatii;panica;anxietate;psihoze;comportament anti-social;iratibilitate;caner al cavitatii bucale;anemie;cardiomiopatie alcoolica;boli hepatice;ciroza;hepatita;gastrita cronica;pancreatita;risc ridicat de diabet;mahmureala;stari de voma;decolorarea pielii;depresie;coma alcoolica;convulsii;atac de cord;tromboza;chisturi;obezitate;cancer la san;rozacee;desfigurare facial;presiune a sangelui ridicata;inflamarea intestinelor;ulcer intestinal;slabirea muschilor;pierderea tesutului muscular;transpiratie abundenta;leziuni cerebrale.
Aplicatii medicale:alcool medicinal,in cantitati extreme de reduse protejeaza inima si previne diabetul.
Dependenta:Moderata
Fenomene de sevraj
Hipertensiunea arterială, transpiraţia profuză, tremurături, dureri la nivelul întregului corp (la nivelul trunchiului), anxietate, predelir, tulburări de somn.
Un sindrom acut de sevraj reprezintă întotdeuana o indicaţie pentru internarea în spital. Aici, se urmează un tratament cu medicamente psihotrope anxiolitice, hipotensoare şi perfuzii pentru corectarea pierderii de lichide.
Decese:Majoritatea accidentelor rutiere se produc din cauza alcoolului,iar numeroase forme de cancer sunt datorate acestuia!

Cannabis
Descriere:
Cannabisul sau cânepa indiană este cel mai răspândit drog după alcool, cafea şi tutun.
Haşişul (engl. "pot", "shit") este răşina secretată de glandele situate la nivelul frunzelor de cânepă (Cannabis). Haşişul se comercializează în "bulgări" solizi sau plăci presate şi se prezină - în funcţie de ţara de origine - în nuanţe de culoare roşie, maron, verde sau negru.
Marihuana (engl. "grass", "kif", "Heu", rom. "iarbă") este un amestec din frunze, tulpini şi inflorescenţe mărunţite ale aceleaşi plante – cannabis-, ce are aspect de tutun verzui tăiat foarte fin.
Efecte pozitive:
-relaxare;
-reducerea stresului;
- intensificarea senzaţiilor de gust, miros, văz şi auz;
-creşterea creativităţii;
- diminuarea durerilor (ex.: migrene, crampe);
-reducerea senzaţiei de greaţă;
-creşterea poftei de mâncare;
-euforie;
- lipsă de inhibiţii şi locvacitate;
-senzaţia că timpul s-a "dilatat" (că trece greu).

Efecte negative
-greaţa (mai ales dacă marijuana este luată în combinaţie cu alcool sau alte droguri cu efect stimulant); gură uscată;
- iritarea ochilor (roşeaţă);
- migrenă;
-lipsă de coordonare în mişcări şi lipsa echilibrului;
-tuse slabă şi frecventă.
Multe surse atribuie anumite boli consumului de cannabis pe premisa ca acesta este fumat ca si tutunul deci poate duce la aceleasi boli,total gresit  pentru ca se poate folosi si la “Bong” chiar mai mult numeroase studii au demonstrat ca acesta poate avea efecte pozitive asupra organismului protejand impotriva numeroaselor forme de cancer si altor boli.
Aplicatii medicale:
Numeroase studii au demonstrate aplicabilitatea acestuia si chiar este folosit in urmatoarele:
-Screloza multipla;MRSA;Hipertensiune arterial;Incontinenta urinara;Mancarime(puruit);Osteoporoza;
Hepatita C;Cancer;Tulburari gastro-intestinale;Fibromialgia;Distonia;Diabetul zaharat;Durerea cronica;Screloza lateral amitrofica;Boala Alzheimer;Artrita reumatoida;Apneea de somn;Sindromul Tourette.
Dependenta: Cannabisul nu produce dependenta fizica ci doar psihica in cazuri extreme de abuz!
Decese:Nu s-a inregistrat pana acum nici un deces din aceasta cauza.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu