joi, 23 februarie 2012

Marijuana si Etnobotanicele sau "Legalele"

            De la aparitia etnobotanicelor in Romania ne confruntam cu o problema tot mai mare:marijuana este confundata de catre mass-media si populatie cu aceste substante patand astfel imaginea acestei plante medicinale si adancind prejudecatile.
            De multe ori in articole despre spice-shop,etnobotanice si efecte negative ale acestora asupra consumatorilor apare cate o poza a plantei de Canabis.Chiar intr-o campanie impotriva etnobotanicelor este folosit cuvantul "iarba" astfel la auzul acestui cuvant populatia va asocia "iarba"(denumire populara a marijuanei) cu aceste substante nocive.


             Va voi prezenta cateva cazuri in care au fost folosite astfel de imagini:
- Unica.ro vorbeste despre etnobotanice si continutul lor incepand articolul cu o poza a unei frunze de Canabis.  Articol

-Tot unica.ro intr-un articol despre magazinele de vise posteaza o poza cu o frunza de Canabis avand pe fundal culorile verde,galben si rosu culori asociate cu
marijuana si cultura rastafari!Articol

-Stirile ProTv au inclus intr-un reportaj o imagine cu Bob Marley deasupra caruia este scris "Drogurile nu iarta" astfel facandu-se o asociere directa intre etnobotanice si imaginea artistului.
.
-Partidul Conservator a pornit o campanie impotriva etnobotanicelor numita "nu toate frunzele sunt bune",salutam aceasta initiativa dar au folosit ca imagine o frunza de Canabis...deci impotriva ci luptam? Articol


-Monitorul de Campulung foloseste de asemenea intr-un articol intitulat "Tinerii liberali salută acţiunile împotriva comercianţilor de etnobotanice" o imagine cu  frunza de Canabis. Articol

-"Organizaţia Noua Dreaptă dă o mână de ajutor autorităţilor timişene care luptă împotriva etnobotanicelor."salutam si aceasta initiativa doar ca iar s-a folosit o imagine gresita. Articol

-Un Articol care ne "baga" usor in ceata.
 
-Consiliul judetean al Elevilor Bacau a demarat "o campanie agresiva" impotriva plantelor etnobotanice tiparind in acest scop ZECE MII DE PLIANTE,foarte buna initiativa dar de ce pe aceste pliante apare planta de Marijuana? Articol

             Este adevarat ca cei care au comercializat plantele etnobotanice au folosit imagini cu Bob Marley si planta de Marijuana dar asta nu inseamna ca le putem folosi si in campaniile impotriva acestora!


    In continuare voi prezenta cateva informatii utile pentru a face diferenta intre cele doua:


            Marijuana este un amestec verde, maro sau gri din frunzele, tulpinile, semințele și florile uscate ale cânepei (Cannabis Sativa) și are aspect de tutun verzui tăiat foarte fin.
            Fiecare tip de marihuana conține THC (tetrahidrocanabinol), principalele substanțe psihoactive ale acestor produse vegetale. Cu cât valoarea THC-ului este mai mare, cu atât mai puternice sunt efectele acestui ușor drog. Substanțele active din cannabis au o istorie îndelungată și plină de tradiție, ca medicamente. În țările Orientului și Americii latine, aceste substanțe sunt puternic răspândite și au indicații de consum medicale și mai ales sociale.
Efectele substanțelor active din cannabis depind în mod decisiv de personalitatea și mediul social al consumatorului. 
            Unii oameni nu simt nimic dacă fumează marijuana, iar alții se pot relaxa și pot avea un sentiment înălțător. Se descriu diferite faze ale stării tipice de euforie (engl. "cannabis high", "social high"). Printre efectele inițiale se numără adesea o stare de agitație, însoțită ocazional de stare de tensiune și anxietate, stări ce vor fi urmate în curând de o senzație plăcută de siguranță și ocrotire. Urmează stări introspective și echilibrate, de un calm deosebit. Alteori pot apărea oscilații ale stării de spirit, râsul nemotivat alternând cu tăcerea contemplativă. Este caracteristică intensificarea percepției mediului extern și intern. În cazul consumului în grup, aceste modificări pot determina o trăire mai intensă a relațiilor de grup.
            Marijuana nu provoacă dependență fizică. Dependența psihică de substanțele active din cannabis poate apărea în urma consumului îndelungat și depinde de doza utilizată, de regularitatea consumului, de organismul consumatorului etc. Aparent, nu există simptome de sevraj fizic pur după oprirea consumului. Există riscul de a dobândi dependență psihică în timp și prin consum regulat. Majoritatea consumatorilor iau hașiș sau marihuana aproximativ o dată sau de două ori pe săptămâna, de regulă într-un "peisaj social" în care, în trecut, ar fi fost obișnuit consumul de alcool. De obicei, această categorie de consumatori poate abandona consumul de cannabis fără a suferi de simptome de sevraj psihic.
            Boli la care ajută marijuana: scleroza multiplă, MRSA, hipertensiunea arterială, incontinență urinară, tulburările gastro-intestinale, cancerul, durerea cronică, boala alzheimer, apneea de somn si multe altele.     Sursa: Wikipedia



             Etnobotanicele sunt un amestec de prafuri sau plante uscate stropite cu diferite substante chimice. In componenta lor se pot gasi urme de amfetamine, methamfetamine, mefedrona, cocaina, heroina, canabinoizi sintetici (care imita actiunea THC-ului, dar efectul lor este trei-patru ori mai puternic). Proportia acestor substante difera de la plic la plic, de aceea unii consumatori risca sa consume substante impure, amestecuri nocive sau risca sa consume in supradoze. De regula se prizeaza (se trag pe nas) sau se fumeaza in pipe speciale sau sub forma de tigara. Consumul de prafuri din plicuri "etnobotanice" pot dezvolta dependenta fizica si psihica inca de la primul consum, mai ales in cazul substantelor care contin methamfetamine.
            Mefedrona (în engleza: mephedrone): Este un stimulent sintetic din clasa amfetaminelor. Acesta substanta este comercializata ca îngrasamânt de plante sau sare de baie. 
            Efectele consumului de mefedrona seamana cu cele avute în timpul consumului de cocaina, amfetamina sau extasy. 
           Efecte secundare ale mephedronei: în urma prizarii pe nas poate provoca sângerari si arsuri în zona nazala, halucinatii auditive si vizuale, probleme de concentrare si orientare a atentiei, pupile dilatate, scrâsnirea dintilor (bruxism), probleme de circulatie de sânge, eruptii cutanate, anxietate, paranoia, convulsii, râsul spontan fara cauza si fara obiect, sentimentul de a fi urmarit, de a suspecta pe toata lumea, anxietate, tulburari de somn, tulburari de comportament cu episoade psihotice.

Semne ale consumului pe termen lung si ale intoxicatiei cu mefedrona:
- dificultati de respiratie, ochii rosii, pupile dilatate
- schimbari ale temperaturii corpului, probleme ale termo-reglarii corpului;
- cresterea pulsului, palpitatii, dureri de cap
- pierderea apetitului alimentar
- transpiratii abundente
- racirea extremitatilor corpului si paloarea lor (albastrirea vârfurilor degetelor)
- anxietate, depresie, paranoia, agresivitate
- curgerea nasului (atunci când consumatorul obisnuieste sa prizeze pe nas)
- pe termen lung poate crea impotent
Canabinoizi sintetici
Acestia se gasesc mai ales în produsele Spice, K2 si imita actiunea THC-ului, substanta activa din planta de marihuana. Produsele de tip Spice contin canabinoizi sintetici care sunt defapt substante chimice experimentale în cercertare. Aceste substante experimentale nu sunt destinate consumului uman pentru ca nu exista înca suficiente date despre efectele lor, despre reactiile adverse, consecintele pe termen lung determinate de consumul lor, potentialul lor de a crea dependenta. În urma consumului acestor substante, utilizatorul resimte efecte similare consumului de marihuana, însa aceste efecte pot fi de trei-patru ori mai puternice ca intensitate.
 Sursa: Dependenta.ro

       Acest articol a fost creat nu pentru a aduce acuze ci pentru a evidentia asocierea gresita dintre etnobotanice si canabis in speranta ca aceasta nu se va mai repeta.

1 comentarii :

Anonim spunea...

Super tare articolul si iti dau dreptate

Trimiteți un comentariu